Sensitiviteit – Bewust in Ontwikkeling

Sensitiviteit

Hoge sensitiviteit wordt ook wel begrepen als het diepgaand verwerken van informatie. Het zenuwstelstel is een tikkeltje (of meer) extra prikkelbaar en dat ervaar je en uit je op talrijke wijzen. Misschien herken je het wel. Je bent bijvoorbeeld extra gevoelig voor tactiele, auditieve en/of visuele stimulatie, neemt meer emotionele en mentale indrukken op, bent ongewoon bewust van details en van de scenario’s die zich in een omgeving kunnen voordoen.  Dit intensieve opmerkingsvermogen kan samengaan met een versterkt invoelend vermogen, subtiele (of grove..) zelfbewuste emoties en het allerliefst beleven van een Leven gekeurd en gekleurd door ervaringsgeleerde en nadrukkelijk geapprecieerde waarden.

Enerzijds sta je (potentieel) open voor emotionele groei, zinderende piekervaringen, intellectuele verdieping en artistieke-culturele ontplooiing, anderzijds vraagt het absorberen van prikkels voor sommige om wen-en-hersteltijd en het aftastend en overwogen mogen zijn in ontmoetingen en het maken van keuzes. Soms overweldigt sensitiviteit en ervaar je vooral emotionaliteit, soms scherm je je er misschien voor af of word je er niet op aangesproken en beleef je onderprikkeling. Je vaart opvallend goed bij een positief-ontvankelijke omgeving, en pikt ook meer beladen, misschien bezwarende emotionele energie gemakkelijk op.

Kwaliteiten gaan vaak samen met kwetsbaarheden, al dan niet beïnvloedt door je persoonlijke ontwikkelingsgeschiedenis, eigen, specifieke talenten en de bronnen uit en match met je omgeving.

Als organisatie herkennen we onszelf individueel en als collectief in hoge sensitiviteit. Dat maakt samenwerken zowel een feest van herkenning als een leerproces vol dynamiek. Bij de keuzes die we maken voor ons aanbod houden we (jawel!) sensitief rekening met de mogelijke intensiteiten die deelnemers (en wijzelf) ervaren. Daarin staat de uitnodiging om intensiteit te mogen opzoeken centraal, ingebed en gedragen door de onderlinge verbondenheid en de vrijheid om op elk gegeven moment je autonome keuzes te maken en jouw pauzes in te lassen.

En aangezien omgevingsgevoeligheid ons geheel bekend is, is de keuze voor KloosterHotel Samaya als locatie voor de aankomende tweedaagse uiterst logisch. Wie het kloosterhotel binnenwandelt, door de tot stilte stemmende gangen beweegt, het zelfgeteelde en smaakprecieze eten proeft, zijn weerklank hoort in het kapel, landt in de ontvankelijke workshopruimtes, een bezinnende wandeling naar en in het Labyrint maakt of uitrust in de warm aangeklede slaapkamers… rekent zich ultragelukkig met zijn of haar hoge sensitiviteit! Deze omgeving biedt ruimte aan geheel mens-zijn, en zo aan de groeidynamiek die hoog-sensitieve personen zowel opzoeken als bewust ontspannen. Welkom!